U bent welkom op onze 2 locaties:
Lokeren en Destelbergen
Tel: 09 326 00 18

CONTACTEER ONS

Om de wachttijd voor onze klanten te beperken tot een minimum én uw dossier te kunnen voorbereiden, werken wij énkel na afspraak! Bekijk hier onze online agenda.

ONLINE AFSPRAAK

Schade na de kantooruren?
Bijstand 24/7 via IMA Assistance
Tel: 02 229 00 11

BIJSTAND 24/7

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Zelfstandigen zonder vennootschap beschikten tot voor kort over weinig opties om een aanvullend pensioen op te bouwen. De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen werkt die achterstand nu weg. Een POZ kan jouw pensioen op het niveau van een werknemer brengen.

  • Voor een aanvullend pensioen op het niveau van een werknemer.
  • De ideale aanvulling bij andere pensioenformules, zoals je VAPZ.
  • Geniet 30% belastingvoordeel + de bijkomende besparing op je gemeentebelasting
  • Exclusief voorbehouden aan zelfstandigen zonder vennootschap.

De POZ of Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen: exclusief voor zelfstandigen zonder vennootschap

De kogel is door de kerk. In de loop van 2018 zag de gloednieuwe Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen het levenslicht. Voor veel zelfstandigen zoals jij is een comfortabel pensioen geen verre droom meer. Je krijgt immers de kans om de 80%-grens te bereiken, waardoor je jouw pensioen op het niveau kan brengen van een werknemer. Zo krijg je later een volwaardig pensioen, en dat is een hele geruststelling.

Is de POZ iets voor jou?

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen is er voor eenmanszaken, vrije beroepen, meewerkend echtgenoten en zelfstandig helpers. Kortom, voor elke zelfstandige zonder vennootschap. Toch is deze oplossing niet voor iedereen de kip met gouden eieren. De fiscaliteit is immers niet altijd even interessant. De oplossing komt het best op tafel wanneer je aan het plafond zit voor enkele andere pensioenproducten:

PRODUCT PLAFOND PER JAAR
VAPZ tot ongeveer 3.302 euro (2021)
Individueel pensioensparen tot ongeveer 990 euro (2021)
Langetermijnsparen tot ongeveer 2.350 euro (2021)

Zit je aan het plafond, en heb je nood aan nog meer aanvullende pensioenopbouw? Dan wordt de POZ interessant. Met andere woorden: dat is dus het geval wanneer je al behoorlijk wat budget hebt geïnvesteerd voor je pensioen. Deze oplossing is vooral aantrekkelijk wanneer je een gemiddeld netto inkomen hebt van 20.000 euro of meer per jaar.

Ontdek je optimale pensioenplan als zelfstandige en hoeveel je daarbij kan besparen aan belastingen.

Je situatie als zelfstandige is uniek. Dus is je pensioenplan dat ook. Wist je dat meer dan de helft van de zelfstandigen zijn pensioen verkeerd aanpakt, en zo een stuk cadeau doet aan de fiscus? Dat vermijd je door te sparen op de juiste manier: met de fiscaal optimale premie. Dan ben je verzekerd van een mooi aanvullend pensioen... waarvan de fiscus een flinke hap neertelt.

De weg.wijzers van KANTOOR LAUREYS geven jou uitsluitsel.

Hoe goed scoort je huidige pensioenplan op fiscaal vlak? Wat is je fiscaal optimale premie, waarmee je maximaal belastingen bespaart? In welke bouwstenen stop je dat geld? Wij geven jou het antwoord.

Hoe werkt de POZ precies?

Elk jaar stort je een premie naar keuze in je POZ. Het bedrag kies je zelf, zolang je de 80% regel maar respecteert. Dit betekent dat het bedrag van je wettelijk en aanvullend pensioen samen niet hoger is dan 80% van je inkomen tijdens je actieve loopbaan. Dat is geen evidente berekening, en daarom cijferen onze adviseurs graag uit wat jouw maximumpremie is voor de POZ.

Op elke premie betaal je een taks van 4,4% en geniet je een belastingvermindering van 30% + gemeentebelasting. Binnen je POZ kan je ook backservices betalen: inhaalstortingen voor de jaren waarin je nog geen POZ had. Dit kan echter niet voor de jaren vóór 2018, en daarom is het effect van deze optie nog beperkt.

Je geniet een aantrekkelijk rendement

Op de gestorte premies betaalt de verzekeraar een aantrekkelijke rente. Daar komt nog een eventuele winstdeling bovenop. Zo groeit je aanvullend pensioenkapitaal aardig aan. Dit geld ontvang je bij het begin van je wettelijk pensioen. Vervroegd uitkeren is vrijwel onmogelijk.

Nog meer bescherming? Geen probleem

Je benut de pluspunten van de POZ optimaal in combinatie met aanvullende verzekeringen. Je geniet dan meteen ook een geruststellende bescherming bij arbeidsongeschiktheid.

Je geniet maximale veiligheid

Je belegt binnen tak 21 met gewaarborgd rendement of tak 23. Het beleggingsrisico ligt niet bij jou, maar helemaal bij de verzekeraar.

Extra zekerheid: een aanvullende dekking overlijden

Geef je gezin meer zekerheid door aan je POZ een aanvullende overlijdensdekking te koppelen. Je betaalt deze premie bovenop de 80%-grens, maar geniet hetzelfde fiscaal voordeel.

Vragen in verband met je premie

HOEVEEL PREMIE BETAAL IK PRECIES?

Wij berekenen je maximale jaarpremie in functie van de befaamde 80%-regel, die zegt: “het bedrag van je wettelijk en aanvullend pensioen samen mag niet hoger zijn dan 80% van je inkomen tijdens je actieve loopbaan”.

Wij maken deze berekening voor jou. Daarvoor hebben we wat gegevens van jou nodig, zoals je netto belastbaar inkomen van drie jaar, je betaalde sociale bijdragen en VAPZ-premie, de startdatum van je zelfstandige activiteit, je geboortedatum, je burgerlijke staat en de prognose van je VAPZ.

WIj helpen jou graag bij het verzamelen van deze info!

Deze gegevens gieten onze weg.wijzers in een formule, die jouw maximale jaarpremie oplevert. De berekening gebeurt bij de start van je contract, maar wordt elk jaar herhaald. Zo ben jij zeker dat je perfect in orde blijft met alle fiscale voorwaarden.

MOET IK ELK JAAR PREMIE STORTEN?

Volgens de wet zijn enkel “verschuldigde” premies fiscaal aftrekbaar. “Verschuldigd” wil zeggen dat je verplicht bent om ze te betalen. Het bedrag dat je afspreekt in je contract moet je dus ook betalen.

Vind je de afgesproken premie te hoog? Vraag dan een aanpassing van je contract.
Betaal je liever niet meer, dan moet het contract “premievrij” worden gemaakt.

WANNEER MOET IK STORTEN?

Je kiest zelf het moment van storting en de regelmaat. Probeer echter altijd zo snel mogelijk te storten, en meteen zoveel mogelijk. Dan zijn je rente en winstdeling maximaal.

Elke storting die uiterlijk op 31 december op de rekening van de verzekeraar staat, geeft jou recht op belastingvermindering. Ben je net te laat? Neem dan even contact met ons op.

KAN IK MIJN VENNOOTSCHAP DE PREMIE LATEN BETALEN?

Als je een vennootschap hebt, dan kan je geen POZ afsluiten. Je hebt wel andere opties om een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen. Dit noemen we de IPT of individuele pensioentoezegging. Meer info over dit product (IPT) vind je hier.

WAT IS DE WIJNINCKX-BIJDRAGE?

Tel je jaarpremie op voor alle beroepsgebonden aanvullende pensioenverzekeringen (VAPZ, RIZIV, IPT en POZ).
Is de som hoger dan een bepaald bedrag? (meer dan 30.000 euro te indexeren)
Dan betaal je een bijkomende premietaks van 3% op het saldo. Dat is de Wijninckx-bijdrage.

Een voorbeeld vind je hier.

De overheid controleert dit via mypension.be. Ga je over de limiet, dan krijg je het jaar erop een betalingsverzoek.
Controleer je graag de berekening van de overheid? Neem dan contact op met ons.

Vragen in verband met je belastingen

HOEVEEL KAN IK FISCAAL TERUGKRIJGEN VAN DE BETAALDE PREMIES EN EVENTUELE INHAALBIJDRAGEN?

Je geniet een vermindering in de personenbelasting van 30%. Daar komt nog de besparing in je gemeentebelasting bovenop.

Stel bijvoorbeeld dat je in Antwerpen woont, waar de gemeentebelasting 8% bedraagt. Stort je een premie van 2.000 euro, dan is je werkelijke voordeel 2.000 * 30% = 600 euro * 1,08 = 648 euro.

WANNEER GENIET IK VAN HET FISCAAL VOORDEEL?

Je kan de premies enkel aftrekken als ze in de regel zijn met de 80%-grens. Je krijgt hiervoor een attest.

Vragen in verband met de uitbetaling en de taxatie

WANNEER WORDT MIJN KAPITAAL UITGEKEERD?

Je krijgt je kapitaal wanneer je met pensioen gaat. De verzekeraar neemt vooraf contact op en bezorgt jou de nodige documenten.
Ga je met vervroegd pensioen? Dan ontvang je ook vervroegd je POZ-kapitaal.
Stel je jouw pensioen uit? Dan heb je de keuze: laten uitkeren of verder sparen.

Elk contract heeft een einddatum, maar deze dient vooral voor de prognoseberekening. Deze valt dus niet per se samen met het moment van uitbetaling.

HOE WORDT HET OPGEBOUWDE KAPITAAL UITGEKEERD EN BELAST?

Je krijgt het spaargeld in één keer op je rekening. Een omzetting in rente is dus niet mogelijk.

Het kapitaal dat je ontvangt bestaat uit de betaalde premies plus rente en winstdeling. Hierop moet je nog de volgende inhoudingen afstaan:

  • een RIZIV-bijdrage van 3,55%;
  • een solidariteitsbijdrage van 0, 1 of 2%;
  • een taxatie van 10% op het gespaarde bedrag na aftrek van winstdeling, RIZIV-bijdrage en solidariteitsbijdrage.

Meer informatie over dit product vindt u ook op de website van P&V Verzekeringen

Ik wens een vrijblijvende afspraak, meer info, een contract af te sluiten...

Contacteer onze weg.wijzer én specialist POZ/VAPZ:
Davy Laureys
davy@kantoorlaureys.be (antwoord <24u)
Tel: 09/326.00.18
Online agenda: klik hier



Bij KANTOOR LAUREYS
zijn we:


dichtbij

Met onze 2 kantoren te Lokeren en Destelbergen, zijn we heel lokaal aanwezig bij onze klanten

weg.wijzers

Een team van weg.wijzers, élk met hun specialisatie waardoor we u een professioneel advies kunnen geven, op maat van uw persoonlijke situatie. Wij maken u weg.wijs in Verzekeringen & Financieel Advies

persoonlijk

U heeft een vaste contactpersoon, kortom persoonlijk advies staat bij ons voorop

transparant

De klant kijkt mee op onze schermen, heel transparant en zonder geheimen. Op die manier kan u zien dat wij u de beste voorwaarden geven


P&V Verzekeringen DKV Vivium Arces IMA Assistance DELA Partena co.work BNI
© 2024 KANTOOR LAUREYS - Tel: 09 326 00 18 - BTW BE 0871.596.369 - FSMA: 10331cA - privacy policy - sitemap